Haarlemse Waardemakers 1 jaar
De Haarlemse Waardemakers bestaat 1 jaar! Dit circulaire ambachtsnetwerk is een bonte verzameling makers, reparateurs, scholen, bedrijven, vrijwilligers en kringloopwinkels die samenwerken aan oplossingen voor meer hergebruik en minder afval. Op 11 februari verzamelen de Waardemakers zich voor een toost.

Waar we voorheen onze spullen en afval “gewoon” weg gooiden, is er tegenwoordig veel meer bewustzijn over het belang afval scheiden en het hergebruik. Het streven van de Rijksoverheid is om in 2050 de Nederlandse economie volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Haarlem doet daar nog een schepje bovenop en wil als stad volledig circulair zijn in 2040. Werk aan de winkel dus. De gemeente, Spaarne Werkt, Spaarnelanden en lokale ondernemers hebben de handen ineengeslagen en zo ontstond de Haarlemse Waardemakers.
In het eerste jaar is het aantal deelnemers gestaag gegroeid naar bijna 40. Het is een bont gezelschap: van een tassenmaker die werkt met ‘2e kansleer’ tot een producent van plantenvoeding uit resten schapenwol. Lisa Mori, die namens Spaarnelanden een coördinerende rol in het netwerk heeft, vertelt: ‘De deelnemers aan het netwerk zijn heel divers in aard en omvang, en in wat ze maken. Maar ze delen een passie voor innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid. Dat schept een hele mooie voedingsbodem voor nieuwe, slimme manieren van samenwerken.‘
De Waardemakers komen regelmatig bijeen om ideeën uit te wisselen en grondstofstromen in beeld te krijgen. Zo wordt er gekeken welke restmaterialen er overblijven en hoe die op grote schaal kunnen worden hergebruikt. Maar ook op kleinere schaal worden vraag en aanbod van materialen bij elkaar gebracht. Een mooi voorbeeld daarvan zijn bankjes voor de openbare ruimte. Die kunnen worden gemaakt van afgedankte tuinstoelen, CD-hoesjes of ingezameld zwerfplastic uit de rivier.
In het eerste levensjaar nam de Haarlemse Waardemakers deel aan landelijke bijeenkomsten zoals de Dutch Design week en C the Future. Daar werden circulaire producten die door het gezelschap worden gemaakt gepresenteerd. De stand op deze bijeenkomsten, getiteld ‘use what we have’ werd door deelnemer Enz-remake gemaakt van afgedankte drainagetegels. Het vormde zo een etalage voor de producten, maar ook een mooi platform voor goede gespreken over de circulaire economie in Haarlem en elders in het land.
Op 11 februari verzamelen de Waardemakers zich voor een toost op het 1-jarig bestaan. Ed Stibbe, ondernemer en auteur van het boek Duurzame verleiding, komt spreken over duurzaamheid en we kijken vooruit wat het netwerk komend jaar gaat doen. Heb jij ideeën, heeft jouw bedrijf afvalstromen of heb je kennis om bij te dragen aan de circulaire stad? Neem dan contact op via info@haarlemsewaardemakers.nl en maak dan kennis met de Haarlemse Waardemakers.