Stekjes, kleding en kennis delen bij de bieb

Delen, community en het verlengen van de levensduur van boeken zit in het DNA van de openbare bibliotheek. Bij de tien locaties van Bibliotheek Zuid-Kennemerland, van Haarlem-Noord tot Zandvoort en Vogelenzang, is ruimte voor bewoners en organisaties om duurzame en sociale initiatieven te delen met de buurt. De bibliotheek is een plek voor meer dan het delen van boeken. Er zijn tal van initiatieven die gaan over het verminderen van afval en het kopen van nieuwe spullen.

Circulaire voorloper

Bibliotheek Zuid-Kennemerland is een voorloper in bibliotheekland als het gaat om duurzaamheid. Het green team van de bibliotheek kijkt naar het gebruik van water en energie, overweegt tweedehands inrichting en geeft aandacht in de programmering aan sociale en circulaire initiatieven. Het hele jaar door organiseren inwoners, organisaties en de buurt zulke bijeenkomsten over delen, experimenteren en leren. Zo is er, vooral tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week, aandacht voor duurzame en circulaire mode. Ook zijn er workshops over voedsel, die onderwijzen over verspilling en seizoensgroenten. Het Repair Café vindt plaats in de locatie in Heemstede. Lenen, delen en ‘het niet kopen van nieuw’ staat centraal.

De Meemaaktuin

Een van die initiatieven vindt plaats in de Meemaaktuin in de bibliotheek in Haarlem-Noord. Anniek Herder beheert samen met mede-tuinders de zonnige tuin achter de vestiging. Hoewel de bibliotheek momenteel wordt verbouwd en er nog geen boeken in de kasten staan of bladeren aan de bomen hangen, bruist het er al van activiteit. De bibliotheektuin heeft een buurtfunctie en is ontstaan vanuit de wensen van de buurt. De tuin biedt plek voor activiteiten en heeft speelplekken, leeshoekjes, een moes- en kruidentuin. Buurtbewoners kunnen helpen tijdens de klusochtenden, tuintips krijgen en stekjes brengen en halen in de Stekjestuin.

De bibliotheektuin groeit mee

Met de eerste knoppen in de bomen komt ook het nieuwe ontwerp voor de tuin tot leven. De nieuwe openslaande deuren bepalen straks de beste plekken om te lezen en te leren. Langs het tuinpad vind je bijzondere bloemen, kruiden en planten met een link naar vrouwen rondom het beeld, een insectenhotel gemaakt door schoolkinderen, een kruidentuin, muurtjes gemaakt van gewipte tegels, een moestuin in upcycled bakken van een eerdere expositie en de begroeide speeltuin achterin de tuin. Ook in aantocht zijn het stiltelezen, klimaatbreien op 26 maart, speciale tuinmeditatie en het informatieve groene dak. 

Doe ook mee

Ook op de andere locaties van Bibliotheek Zuid-Kennemerland staat het programma vol met sociale en duurzame initiatieven. Heb je zelf een idee op het gebied van kennis delen, community of circulariteit voor in een de vestigingen, neem dan contact op met mirjam.rentema@bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Deel dit artikel: