Het strand op met Juttersgeluk

Bij zon, regen of wind vind je van maandag tot en met vrijdag de jutters van Juttersgeluk op het strand. Het team van medewerkers en vrijwilligers - herkenbaar aan de gele juttersjassen - struint dan het strand af naar afval. Dat wordt vervolgens als grondstof gebruikt om in de eigen werkplaats nieuwe producten van te maken die weer worden verkocht in de eigen winkel. Zo maakt Juttersgeluk op een verbindende manier het cirkeltje van afvalplastic naar bruikbare items weer rond.

Een schone zee, een werkplek die verbinding brengt en een creatief atelier. Stichting Juttersgeluk is een circulaire, sociale onderneming die voor vreugde zorgt. Juttersgeluk gaat het strand op met mensen die (nog) geen regulier werk kunnen doen, vitale ouderen met een haperend brein en families, vrienden, scholen of teamuitjes. Samen op het strand aan de slag voor een schonere natuur is een vrolijke, laagdrempelige bezigheid die zorgt voor connectie met anderen en de natuur.

Bij de Jut-unit, een opvallende gele container op het strand van Zandvoort, is goed zichtbaar wat er zoal van het strand wordt gejut. De gesorteerde bakken vol vistouw, pet-flessen, strandspeelgoed en sigarettenfilters maken zichtbaar wat er gerecycled kan worden en wat niet. De realiteit blijft dat het merendeel van het afvalplastic niet kan worden gerecycled omdat de afkomst onbekend is en daardoor mogelijk gevaarlijke stoffen bevat. Bewustzijn over het voorkomen van rondzwervend plasticafval in plaats van het op te moeten ruimen is daarom hard nodig. Middels de aanwezigheid op het strand, uitleg over het strandafval en exposities in de winkel en op locatie wordt het plasticprobleem inzichtelijk.

Het deel van het afvalplastic dat wel gerecycled kan worden, wordt door een team van vrijwilligers creatief verwerkt. In de winkel worden producten gemaakt die plasticgebruik ontmoedigen: slingers die jaar na jaar kunnen worden hergebruikt. Of bakjes voor een zeepblok als alternatief voor plastic verpakte shampoo- of douchegel. Ook wordt ruimte gegeven aan de makers om zelf nieuwe producten te creëren. Zo blijft creativiteit en inventiviteit leven bij het team en dit draagt bij aan de plezierfactor van de stichting. Samen op het strand, in de werkplaats en in het atelier, Juttersgeluk brengt vreugde en positiviteit.

Suzanne van Juttersgeluk: “In de toekomst hopen we de organisatie te bestendigen. Door steeds meer inkomsten vanuit het bedrijfsleven te genereren, kunnen we onze werkzaamheden beter waarborgen. De expertise die er binnen het netwerk van de Haarlemse Waardemakers is, zorgt ervoor dat we meer plastic kunnen recyclen en kunnen verwerken tot nieuwe producten. Hoe meer toeristen en bezoekers we kunnen bereiken middels onze circulaire producten, hoe meer awareness er is voor het verminderen van plasticafval.”

Wil je ook meedoen met Juttersgeluk? Meld je aan als vrijwilliger, kijk of je kunt deelnemen met je werk of vriendengroep of ga eens langs in de winkel in het centrum van Zandvoort. En draag bij aan deze positieve cirkel voor een schonere zee.

Website Juttersgeluk: www.juttersgeluk.nl

Instagram Juttersgeluk: www.instagram.com/juttersgeluk/

Tekst en foto’s: Nina van Hilst

 

Deel dit artikel: