Repair Café Haarlem

Al 15 jaar verlengt stichting Repair Café over heel de wereld de levensduur van apparaten, kleding en andere spullen. Bij de ruim 3000 Repair Cafés wereldwijd kun je langskomen om een kapot apparaat of kledingstuk te laten repareren. En tegelijkertijd worden bezoekers geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan.

vrijwilliger aan het werk
Samen als Haarlemse Waardemakers

Stichting Repair Café organiseert gratis middagen en/of avonden waar je samen met een vrijwilliger een meegebracht item gaat repareren. In Haarlem zijn er momenteel vier Repair Cafés: Haarlem-West in het Badhuis, Boerhaavewijk in Wijkcentrum De Ringvaart, Haarlem-Oost bij Stichting Turquoise en Haarlemmer Kweektuin in de kas. Afhankelijk van de kennis van de aanwezige vrijwilligers kunnen kapotte spullen worden meegebracht. Bij alle Haarlemse Repair Cafés kunnen apparaten worden meegebracht zoals koffiezetapparaten, lampen, naaimachines, speelgoed, broodbakmachines en alles met een kapot snoertje of schakelaar. Bij sommige Cafés kunnen ook kleding en fietsen worden gerepareerd. In de Haarlemmer Kweektuin is zelfs een poppendokter aanwezig.

Circulair en meer

Van 40 jaar oude radio’s die een sentimentele waarde hebben tot fijne stofzuigers die net na de garantieperiode kapot zijn gegaan. Samen met een vrijwilliger kijk je of jouw item gerepareerd kan worden. Zo ontdek je samen wat er nodig is voor de reparatie: meestal kan iets meteen gerepareerd worden, soms hoeft er alleen een nieuw onderdeel besteld te worden en ook komt het voor dat iets niet meer gemaakt kan worden. Gemiddeld worden zo’n 60% van de meegenomen items gerepareerd.

Sociaal en bewustwording

Samen iets proberen te repareren creëert een gemoedelijke sfeer. Jong en oud delen onderling verhalen over hun meegebrachte items en iedereen heeft dezelfde intentie om iets goeds bij te dragen aan circulariteit. Door het meekijken leer je tevens hoe je thuis spullen kunt repareren en een defect kunt voorkomen. Vaak wanneer een apparaat kapot gaat komt dit doordat een apparaat niet goed wordt onderhouden. Wanneer we een filter regelmatig vervangen, een apparaat reinigen of ontkalken en losse snoertjes meteen vastzetten, dan gaan onze apparaten thuis langer mee. Alleen die bewustwording en kleine actie helpen de circulariteit in een stad al.

Doe ook mee

Iedereen in de stad kan meehelpen aan het verminderen van de afvalberg in de stad. Door de levensduur van spullen te verlengen, hoeven we minder nieuw te kopen en minder weg te gooien. Bezoek een van de Repair Cafés in Haarlem met een defect item wat je thuis hebt. Of meld je aan als vrijwilliger. Bijvoorbeeld als je handig bent met een naaimachine of het repareren van elektrische apparaten. Je kunt je aanmelden via onderstaande links.

Waar en wanneer

De Repair Cafés vinden plaats op verschillende locaties en dagen van de maand:
Haarlem-West – locatie: Badhuis – elke laatste woensdag van de maand 20.00-22.00 uur
Boerhaavewijk – locatie: Wijkcentrum De Ringvaart – elke eerste dinsdag van de maand 20.00-22.00 uur
Haarlemmer Kweektuin – locatie: in de kas – elke tweede zaterdag van de maand 10.00-12.00 uur
Haarlem-Oost – locatie: Stichting Turquoise – elke tweede woensdag van de maand 19.30-21.30 uur

Lees meer waardevolle verhalen van andere Haarlemse Waardemakers
Deel dit artikel: