Teun en Eline van Melt-up

Bij Melt-up wordt plastic gerecycled tot unieke producten. Ze helpen organisaties om hun plastic te recyclen en er bruikbare producten van te maken voor binnen- én buitenruimtes.

Nieuwe stadsbankjes van Haarlems plastic afval

Plastic heeft de eigenschap dat het lang meegaat. Toch belandt er wekelijks veel plastic bij het afval of recyclingdiensten. Het Haarlemse MeltUp zorgt dat de levensduur van plastic verlengd wordt door nieuwe producten of grondstoffen te maken van afgedankt plastic. Zo worden niet verkoopbare oude, plastic tuinstoelen nieuwe stadsbankjes of plastic bedrijfsafval verwerkt tot plaatmateriaal.

Wie zijn deze Haarlemse Waardemakers?
“Bij MeltUp recyclen we plastic afval tot nieuwe producten en grondstoffen. We zijn een samenwerking van Eline van Snippr Design en Teun van TZO Circular Design. Met Snippr maakt Eline plantenpotjes en muurhaken van gerecyclede plastic flessendoppen. En ik ontwikkel recyclingmachines en maak lampen van Haarlems afvalplastic”, aldus Teun Zoetemeijer.

“MeltUp is een recyclinghub om plastic stadsafval weer bruikbaar te maken. In een circulair proces verwerken we in samenwerking met Spaarnelanden en Spaarne Werkt oud plastic uit Haarlem tot bruikbare producten in de stad. Ook maken we in opdracht grondstoffen van gerecycled plastic (granulaat).”

Hoe belangrijk is circulariteit voor je?
“Circulariteit staat bij ons bovenaan. De levensduur van plastic is vaak te kort. Zo worden plastic tuinstoelen bijvoorbeeld na een paar seizoenen weer weggegooid omdat het dof is geworden. En dat is niet nodig en kan beter. Er is inmiddels zoveel techniek waarmee we dit plastic niet weg hoeven te gooien maar er iets nieuws mee kunnen maken. Met een positieve insteek verlengen we de levensduur van plastic. Zo maken we in het geval van de afgedankte tuinstoelen nieuwe bankjes in de straten van Haarlem.”

Wat was je motivatie om dit bedrijf te starten?
“Drie jaar geleden zette ik een zak plastic afval buiten en besefte me dat slechts een klein deel daarvan gerecycled zou gaan worden. Het leek me mooi als er in Haarlem meer gerecycled zou kunnen worden met het eigen afval. Toen besloot ik zelf machines te gaan bouwen om dit te realiseren. Eline en ik zijn als MeltUp gaan samenwerken zodat we meer diverse projecten aan konden gaan.”

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?
“Momenteel komen spullen die voor de kringloop binnengekomen zijn maar niet meer verkoopbaar naar ons. Al belandt er ook nog veel bruikbaar plastic bij het afval. In de toekomst willen we gaan uitvinden op welke manier we recyclebaar plastic kunnen afvangen voordat het in de afvalstroom terecht komt. We werken ook samen met Spaarne Werkt, die bijvoorbeeld plastic flessendoppen voor ons sorteren. Hier willen we steeds meer producten mee maken.”

Wat hoop je dat het netwerk Haarlemse Waardemakers brengt?
“De uiteindelijke missie is dat er meer plastic circulair in Haarlem blijft. Dat we met de juiste samenwerkingen de levensduur van meer plastic kunnen verlengen. En gezamenlijk bewustzijn creëren om op een andere manier met onze spullen en afval om te gaan. Hopelijk kunnen we door dit netwerk beter zichtbaar worden voor mensen en bedrijven om er samen voor te zorgen dat we recycling van plastic kunnen gaan opschalen.”

MeltUp
Website: meltup.nl
Instagram: instagram.com/meltup.nl

TZO Circular Design – Teun Zoetemeijer
Website: tzo-nl.com
Instagram: instagram.com/tzohaarlem

Snippr – Eline Hoedeman
Website: snippr.nl
Instagram: instagram.com/snippr.design

Lees meer over waardemaker Paul van Zijp
Deel dit artikel: