Uniek bankje van rivierplastic aan het Spaarne
Haarlem is een uniek zitplekje rijker: op 20 september werd aan het Spaarne een bankje geplaatst van gerecycled plastic dat uit het Spaarne gevist is. Het bankje kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen Haarlemse organisaties die zich inzetten voor een circulaire stad.
Wanneer Haarlemmers hun krachten bundelen, maken we de stad leuker en schoner. Dit filmpje laat de bijzondere samenwerking van lokale ondernemingen zien. Samen zorgden zij voor een kleurrijk stadsbankje van gerecycled materiaal.
De Pinguïn en SupMission visten per sup en bootjes plastic uit het Spaarne, waaruit MeltUp de unieke planken samensmolt. Spaarnelanden verzorgde de poten van het bankje met lagere CO2-impact door beton te mengen met olifantsgras. Het initiatief kwam voort uit het circulair ambachtsnetwerk Haarlemse Waardemakers. Dit netwerk is door de gemeente Haarlem in het leven geroepen om Haarlemse organisaties samen te brengen en te verkennen hoe we door slimme samenwerkingen meer circulair kunnen werken. Het Spaarnebankje is een mooi voorbeeld van hoe dat kan werken. Nu wordt verkend hoe dit grootschaliger kan worden uitgerold in de toekomst. De gemeente en Spaarnelanden werken al langer aan het gebruik van gerecyclede materialen in de openbare ruimte, onder andere voor plantenbakken, verkeersborden en stadsbankjes.
Jan van Betten, directeur van Spaarnelanden, benadrukt het symbolische karakter van het bankje: “Het bijzondere aan dit bankje is dat het aan Spaarne staat en dat het is gemaakt van plastic uit diezelfde rivier. Het getuigt zowel van het belang van een schone stad als het verantwoord omgaan met afval, twee zaken waar Spaarnelanden zich dagelijks voor inspant.”
Wil jij ook wegdromen aan het Spaarne over een circulaire stad? Je vindt het bankje tegenover Korte Spaarne 1. Je kunt je ook aanmelden bij de Haarlemse Waardemakers en vanuit een professionele rol bijdragen aan een circulaire stad.