Waardemaker Paul van Zijp

Ontmoet Paul van Zijp, hij maakt ambachtelijke tafels en geometrische kunst van hergebruikt hout. Paul: “Het is voor mij interessant om te zien welke restmaterialen er in Haarlem zijn zodat het niet verloren gaat.”

Ambachtelijke tafels en geometrische kunst van hergebruikt hout

In de werkplaats in Fort Liebrug in Haarlemmerliede staan tafels gemaakt van verzaagde blokjes hout, unieke lampen en houten sculpturen in organische vormen. Allemaal ambachtelijk gemaakt van hergebruikte materialen. ‘Een afgedankte tafel krijgt een nieuw leven als een abstract kunstwerk of een op maat gemaakte tafel’, aldus kunstenaar Paul van Zijp.

Wie zijn deze Haarlemse Waardemakers?
“Na jaren in een ander vakgebied gewerkt te hebben, besloot ik mijn passie te volgen en de kunstacademie te gaan volgen. Toen ik in de 40 was studeerde ik af op de academie als meubelmaker en sinds enkele jaren werk ik fulltime als kunstenaar. Van hergebruikte materialen, voornamelijk hout, maak ik abstracte kunstwerken, meubels en kleine werken als kandelaars. Het is mooi om van bestaande tafels nieuwe werken te maken. Zo komt een verzaagd tafelblad als geometrische sculptuur aan de muur of wordt die oude tafel tot een nieuwe tafel gemaakt die beter in huis past.”

Hoe belangrijk is circulariteit voor je?
“We kunnen er niet omheen. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken en te werken met wat er al is. Het geeft ook veel voldoening om iets wat al een eerder leven als meubel heeft gehad tot iets nieuws te maken.”

Wat was je motivatie om dit bedrijf te starten?
De passie was er altijd al. Als kind van zeven kreeg ik timmerles bij opa en ik ben altijd blijven maken, ook naast mijn vorige werk. Op latere leeftijd ben ik naar de kunstacademie gegaan en sindsdien werk ik als kunstenaar. Het is mijn passie en ik kan niet anders.”

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?
Sinds ik vier jaar geleden de stap nam om fulltime als ondernemer en kunstenaar aan het werk te gaan, gaat het goed. Het werk blijft zich ontwikkelen en er komen steeds nieuwe projecten. Momenteel vind ik de tafels leuk om te maken. Zo kwam er onlangs iemand bij me met een oude, ronde tafel die niet meer goed paste. We kijken dan samen wat het wel mag worden; een ovale tafel of toch een kunstwerk voor aan de muur?”

Wat hoop je dat het netwerk Haarlemse Waardemakers brengt?
“Het is voor mij interessant om te zien welke restmaterialen er in Haarlem zijn zodat het niet verloren gaat. Momenteel verkrijg ik de materialen van de kringloop of van mensen zelf. Waarschijnlijk zijn er nog Haarlemse bedrijven die restmaterialen hebben en zo kunnen we samen iets nieuws creëren.”

Kunstenaar Paul van Zijp
Website: paulvanzijp.nl
Instagram: instagram.com/paulvanzijp

Lees meer over waardemakers Teun en Eline van Melt-up
Deel dit artikel: