Carmen van Stitching Stories

Het Haarlemse modelabel Stitching Stories laat bijzondere verhalen samenkomen in unieke kledingstukken. Eigenaars Carmen en Guillermo werken met subculturen, gerecyclede materialen en impact-ateliers en al deze achtergronden zie je terug vertaald in de kleding.

Carmen van Stitching Stories
Wie zijn deze Haarlemse Waardemakers?

Carmen Luijt, oprichter van Stitching Stories: “Stitching Stories is een cultureel antropologisch modelabel. Subculturen en verhalen vormen de inspiratie voor ons project. En die subculturen zie je terug in onze kleine collecties. De kleding wordt door mij ontworpen, doorvertaald door Guillermo en gemaakt bij verschillende impact-ateliers in Haarlem. We werken samen met partners die net als wij aan een maatschappelijk doel werken. Zo is een van onze partners A Small Gang, een creatief leer/werkbedrijf waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot een baan in de creatieve sector. Stitching Stories vertelt samen met al deze impact ondernemers maatschappelijke fashion stories.”

Hoe belangrijk is circulariteit voor je?

“Bij Stitching Stories is circulariteit de standaard. Tijdens mijn opleiding op kunstacademie Willem de Koning is ons geleerd dat duurzaamheid niet iets is wat je wel of niet kiest maar een beginsel is voor je onderneming. Bij Stitching Stories werken we met restmaterialen van meubelmakers, tweedehands stoffen en voor 20% met nieuwe, duurzame stoffen. Daarbij wordt alles in Nederland gemaakt en werken we samen met sociale ondernemingen.”

Wat was je motivatie om dit bedrijf te starten?

“Al sinds ik 8 jaar oud was wilde ik kleding maken. Op de middelbare school droeg ik aparte kleding en maakte zelf kleding. Toen ik VMBO advies kreeg leek mijn droom in duigen te vallen doordat ik niet naar de kunstacademie kon. Achteraf bleek dit een perfecte weg want op MBO kreeg ik waardevolle vaktechnieken en -kennis als basis. En daarna ontplooide ik me verder op de kunstacademie en creëerde een cultureel antropologisch modemerk als afstudeeropdracht. Op dat moment wist ik al dat ik hier mijn eigen bedrijf van wilde maken.”

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?

“Onze droom is een eigen pand in Haarlem of Amsterdam waarin we al onze sociaal maatschappelijke disciplines kunnen runnen. Met een winkel, een impact atelier, een eigen fotostudio en een kantoor. Zo kunnen we nog meer impact maken door circulaire kleding te maken en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden.”

Wat hoop je dat het netwerk Haarlemse Waardemakers brengt?

“We werken al veel samen met mooie ondernemingen en hopen dit verder uit te breiden. Door goede samenwerkingen kunnen betrokken partijen grotere projecten aangaan en maken we gezamenlijk meer impact.”

Stitching Stories
Website: https://www.stitchingstories.nl/
Instagram: @stitchingstories__

Lees meer waardevolle verhalen van andere Haarlemse Waardemakers
Deel dit artikel: