Waardemaker SUPmission

SUPmission vraagt aandacht voor zwerfafval en het belang van een schone stad. Nu en in de toekomst. Bewustwording creëren, anderen motiveren en activeren om de eigen leefomgeving schoon te houden.

Suppen voor minder plastic

Er gaat een positieve stroom door de Haarlemse wateren. En dat is die van SUPmission die samen met andere stichtingen, scholen, bedrijven en Haarlemmers ervoor zorgt dat er zo min mogelijk afval in de zee belandt. Wellicht heb je ze weleens voorbij zien komen op de sup met een schepnet. Haarlem is een belangrijk punt om zwerfplastic op te vangen voordat het richting zee stroomt. Karen en het team van SUPmission dragen op een positieve manier bij aan een schonere zee.

Wie zijn deze Haarlemse Waardemakers?
Oprichter Karen: “SUPmission is een groep vrijwilligers die 5 à 6 keer per jaar samen het water opgaan om de Haarlemse wateren schoon te maken. Als toeschouwers de grote groep suppers en boten op het water zien die met veel plezier het water opruimen, hopen we deze Haarlemmers te inspireren om de eigen leefomgeving schoon te houden. Met als uiteindelijke doel dat er minder afval in het water terechtkomt en minder plastic doorstroomt naar de zee.”

Hoe belangrijk is circulariteit voor jullie?
“Van het plasticafval dat SUPmission en De Pinguin uit de Haarlemse wateren halen, maakt MeltUp bijvoorbeeld weer stadsbankjes.”

Wat was je motivatie om dit bedrijf te starten?
“SUPmission is ontstaan in coronatijd. Het viel mij op hoeveel afval er in de wateren in Haarlem lag. Met enkele initiatiefnemers – allen met een passie voor suppen en de zee – gingen we het water op om zwerfafval op te vissen. Inmiddels is SUPmission een stichting met een ANBI status en hebben we als doel om op een positieve manier impact te maken.”

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?
“Onze droom is dat we niet meer hoeven te bestaan omdat er geen afval meer zwerft. Maar dat duurt nog even voor we daar zijn. Momenteel zijn we met veel mensen bezig om een Bubble Barrier te realiseren in het Spaarne vlak voordat het water naar de zee stroomt. Dit zogenaamde bellenscherm kan op dagelijkse basis het drijvende afval uit het water filteren. Verschillende ondernemers zamelen geld in en we zijn met verschillende partijen aan het onderzoeken hoe dit scherm er gaat komen.

Ook proberen we zo veel mogelijk Haarlemmers te stimuleren om mee te doen met een van onze acties. Zo doen er dit jaar verschillende scholen mee. Ook mensen met kinderen kunnen mee plastic vissen op de boot van De Pinguïn. Alles met als doel om het afval te verminderen en zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de bubble barrier.”

Wat hoop je dat het netwerk Haarlemse Waardemakers brengt?
Better together is echt ons motto. Hoe meer Haarlemmers, bedrijven en scholen mee plastic verzamelen, hoe groter het bewustzijn om onze leefomgeving schoon te houden. Daarnaast werken we samen met veel collega-doelen die dezelfde missie hebben. Zo doneert No More Plastic Bags een deel van hun opbrengst voor de Bubble Barrier. Ook werken we samen met Suzanne van Juttersgeluk en plogger Paul (ploggen is een mix van joggen en oppakken van straatafval). die tevens de missie hebben om zwerfafval te voorkomen. En natuurlijk De Pinguïn waarmee we samen het water opgaan; wij op de sup, zij op de boot. We hopen dat we via dit netwerk nog meer gelijkgestemden vinden. Samen maken we nog meer impact.”

SUPmission
Website: supmission.org
Instagram: instagram.com/supmission023

Beeld: Sandra Reeb-Gruber

Voor meer informatie
nomoreplasticbags.nl
juttersgeluk.nl
thegreatbubblebarrier.com
depinguin.org

Lees meer waardevolle verhalen van andere Haarlemse Waardemakers
Deel dit artikel: